T'interessa

Els símbols de la Comunitat

Els símbols de la Comunitat

En el nostre Estatut d'Autonomia aprovat en 1982 s'establia que una llei de les Corts determinaria la simbologia heràldica pròpia de la Comunitat Valenciana. Per a complir este mandat, dos anys després s'aprovava la Llei 8/1984, de 4 de desembre, per la qual es regulen els símbols de la Comunitat Valenciana i la seua utilització. L'objectiu d'esta llei no és un altre que recuperar els símbols que s'utilitzaven en l'època de Jaume I, acostar-los als ciutadans i integrar-los en la vida quotidiana.

Els símbols que representen la Comunitat Valenciana són:

La Senyera. 

Segons arreplega l'Estatut, la bandera de la Comunitat Valenciana és la tradicional Senyera, composta per quatre barres roges sobre fons groc, coronades sobre franja blava al costat de l'asta.

La bandera de la Comunitat Valenciana haurà d'onejar en l'exterior, i ocupar un lloc preferent en l'interior de tots els edificis públics i civils de la nostra Comunitat.

 

L'emblema.

D'origen històric, l'escut o emblema actual de la Comunitat és pràcticament igual que el que va implantar el rei Pere el Cerimoniós, i està format per l'escut daurat amb quatre franges roges, elm platejat, mantellet (una tela sobre l'elm) amb creu, i un drac amb ales daurat sobre l'elm. És un emblema que hauràs vist moltes vegades, i que en una versió simplificada utilitza la Generalitat en tots els seus documents i cartells.

 

 

L'estendard.

Està constituït per l'emblema anteriorment descrit, sobre fons carmesí tradicional rivetat d'or. L'estendard podrà utilitzar-se simultàniament amb la senyera tradicional de la Comunitat Valenciana.

 

L'Himne.

De segur que l'has escoltat i, fins i tot, l'has cantat moltes vegades. El va compondre el mestre Serrano, músic valencià de gran renom, amb lletra d'un altre valencià il·lustre, el poeta Maximilià Thous. Es va cantar per primera vegada en l'Exposició Regional Valenciana de 1909, una important mostra comercial i industrial per a potenciar l'economia de la nostra terra. I va ser finalment aprovat de manera oficial pels alcaldes dels ajuntaments d'Alacant, Castelló i València al maig de 1925. Des de llavors, en tots els actes solemnes que se celebren al territori de la Comunitat Valenciana l'himne oficial és interpretat conjuntament amb l'himne nacional, al qual precedix en l'orde d'interpretació.