T'interessa

La Conquesta

La Conquesta

En 1238, fa quasi huit-cents anys, Jaume I entra en la ciutat de València com a rei conquistador. Però esta aventura va començar molt abans, perquè en aquell temps era molt lent i complicat mobilitzar tot el que cal per a una empresa d'eixa envergadura. Era necessari disposar de tropes, cavallers, animals de càrrega, cavalls, aliments per a tots. També calia estudiar les rutes i camins més adequats per a desplaçar l'exèrcit. I, a més, feien falta molts diners.

Descarrega el mapa

La Formació del Regne

En 1233 es va iniciar la conquista de València des del nord. D'esta manera, poblacions com Morella, Borriana i Peníscola van anar caient en poder del rei Jaume, que s'aproximava així a la Ciutat de València.

És l'any 1237 quan la victòria de les tropes de Jaume I en la Batalla del Puig, a pocs quilòmetres de València i última defensa del rei musulmà Azyyan, obri les portes de Balànsiya, que és com els àrabs anomenaven la ciutat. D'esta manera, en 1238, Jaume I pren finalment València.

La conquista de la resta del regne duraria encara set anys més. En una primera fase es va conquistar fins a la línia marcada pel riu Xúquer, incloent-hi la important ciutat de Xàtiva, continuant fins a Múrcia. Els límits del Regne de València van quedar fixats a través del Tractat d'Almirra, firmat en 1244 per Jaume I i Ferran III de Castella. Així, es va establir una frontera entre la població de Biar, en l'interior d'Alacant, i Busot, en la costa.

Els mudèjars, amb el cabdill Al-Azraq al front, van encapçalar diverses revoltes en el nord de la província d'Alacant entre 1247 i 1275, que van ser guanyades i van servir per a expulsar la població musulmana i augmentar la repoblació cristiana. D'altra banda, en 1296 Jaume II d'Aragó va saber aprofitar-se de les lluites dinàstiques de la Corona de Castella per a conquistar el Regne de Múrcia, i es va annexar al Regne de València els dos terços sud de la província d'Alacant, a través de la Sentència Arbitral de Torrellas de 1304. D'esta manera, ciutats com Oriola, Guardamar, Elx, Santa Pola o Novelda van quedar incorporades. La vall d'Aiora passaria també de la Corona de Castella al Regne de València en 1281.

En resum, els territoris adquirits entre 1232 i 1245 van ser conquistats als musulmans per Jaume I; la vall d'Aiora i la mitat sud de la província d'Alacant van ser originàriament conquistats pel Regne de Castella, i van ser cedits al Regne de València entre finals del segle XIII i principis del XIV. La vila de Caudete, illa del Regne de València en territori manxec, va passar administrativament a Castella a principis del segle XVIII. Les comarques de Villena i de Requena-Utiel van pertànyer durant tot l'Antic Règim a la Corona de Castella, però van ser incloses en les províncies d'Alacant i de València després de la nova divisió territorial d'Espanya de mitjan del segle XIX.

Amb poques variacions, eixes fronteres s'han mantingut al llarg dels segles, i són quasi les mateixes que les de l'actual Comunitat Valenciana, encara que ara és un poc més extensa, ja que es van unir posteriorment els pobles i terres al nord del Riu Segura, i altres territoris més de les fronteres.